LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

Nyttiga bär fyllda av antioxidanter kan med fördel plockas i Gold of Lapland, varför inte under midnattssolens strålar. Här i Gold of Lapland går solen nästan aldrig ner under sommaren. Vår breddgrad bjuder på ljusa, ljumma kvällar och nätter och tiden kring midsommar är den ljusaste tiden på året. Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse som vi har på jorden. Hos oss i Lappland märks detta väldigt tydligt då växtligheten fullkomligt exploderar under denna tid på året.


Visste ni att vårt område, under månaderna juni och juli, tar emot mer solenergi än de flesta andra platserna på jorden, just för att solen nästan aldrig går ner.

Ljusa kvällar och nätter

Här i Gold of Lapland går solen nästan aldrig ner under sommaren. Vår breddgrad bjuder på ljusa, ljumma kvällar och nätter och tiden kring midsommar är den ljusaste tiden på året. Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse som vi har på jorden. Hos oss i Lappland märks detta väldigt tydligt då växtligheten fullkomligt exploderar under denna tid på året.

Visste ni att vårt område, under månaderna juni och juli, tar emot mer solenergi än de flesta andra platserna på jorden, just för att solen nästan aldrig går ner.

Visste ni att vårt område, under månaderna juni och juli, tar emot mer solenergi än de flesta andra platserna på jorden, just för att solen nästan aldrig går ner. Men detta är inte så konstigt eftersom jordaxelns lutning mot solen är särskilt gynnsam under denna period, vilket också leder till att vi hamnar på jordens baksida andra delar av året och får vår fantastiska vinter.

 

...just för att solen nästan aldrig går ner.

All denna solenergin bidrar till att vårt område har de nyttigaste bären i världen enligt forskare vid bland annat Umeå Universitet. Vår skog producerar 500 000 ton bär varje säsong som du kan plocka och göra fantastiska produkter av. Lingon, blåbär, kråkbär, hjortron smakrika och fyllda med antioxidanter.

Allemansrätten ger dig möjligheten att plocka bär och svamp i vår natur samtidigt som du åtnjuter energin från solens strålar.

Fler stories

Byar av regn - Norsjösången

Byar av regn - Norsjösången

"Melodin hade jag haft i byrålådan i några år, den passade inte i bluesbandet ... En kväll kom jag in i ett ...

Framtidens mat med Svansele Grönt
Svansele

Framtidens mat med Svansele Grönt

Ett morotslaboratorium - ja, du hörde rätt. Läs mer om varför syrade grönsaker är hett just nu.

Ernst Alm - Vasaloppets första segrare

Ernst Alm - Vasaloppets första segrare

Ernst Alm föddes den 1 mars år 1900 i ett småbrukarhem i Hemmingen, en by 18 km sydost om Norsjö. Han var nummer fem i en ...

Läs mer

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten