Framtidens mat med Svansele Grönt

Ett morotslaboratorium - ja, du hörde rätt. Läs mer om varför syrade grönsaker är hett just nu.

Olof Berglunds Morotsmejeri

Mjölksyrad surkål och morötter, morotsmarmelad eller varför inte rödbetsgodis. Några exempel på produkter Svansele Grönt tar fram. För turisten, en trendig utflyktsaktivitet att köpa lokalpruducerat på gårdsbutik men globalt, en faktor för människors överlevnad.

– Mjölksyrningen hjälper kroppen att bryta ner mindre angenäma ämnen i maten som socker och vitt mjöl, säger Olof. Dessutom stärker mjölksyrade grönsaker kroppens immunförsvar.

Olof vinkar välkomnande in mig när jag anländer på gården i Svansele, 2 mil nordost om Norsjö. På bordet står en vegetarisk sopptallrik och hembakat lingonbröd. Råvaran kommer givetvis från den egna gårdsbutiken. Bakom kulisserna står ett morotsmejeri, eller ska jag säga laboratorium.

Det är svårt att sätta en etikett på Olofs verksamhet men bakom den lilla gårdsbutiken finns kunskap, genuina drömmar och ett högre syfte. Jag är glad att jag gjort besöket och fått träffa denna spännande man.

Text: Marino Carlsson

Besök Svansele Grönt

Svansele 2
936 93 Boliden

Fler stories

Byar av regn - Norsjösången

Byar av regn - Norsjösången

"Melodin hade jag haft i byrålådan i några år, den passade inte i bluesbandet ... En kväll kom jag in i ett ...

Ernst Alm - Vasaloppets första segrare

Ernst Alm - Vasaloppets första segrare

Ernst Alm föddes den 1 mars år 1900 i ett småbrukarhem i Hemmingen, en by 18 km sydost om Norsjö. Han var nummer fem i en ...

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

Nyttiga bär fyllda av antioxidanter kan med fördel plockas i Gold of Lapland, varför inte under midnattssolens strålar. Här i ...

Läs mer

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten