Framtidens mat med Svansele Grönt

Ett morotslaboratorium - ja, du hörde rätt. Läs mer om varför syrade grönsaker är hett just nu.

Olof Berglunds Morotsmejeri

Mjölksyrad surkål och morötter, morotsmarmelad eller varför inte rödbetsgodis. Några exempel på produkter Svansele Grönt tar fram. För turisten, en trendig utflyktsaktivitet att köpa lokalpruducerat på gårdsbutik men globalt, en faktor för människors överlevnad.

– Mjölksyrningen hjälper kroppen att bryta ner mindre angenäma ämnen i maten som socker och vitt mjöl, säger Olof. Dessutom stärker mjölksyrade grönsaker kroppens immunförsvar.

Olof vinkar välkomnande in mig när jag anländer på gården i Svansele, 2 mil nordost om Norsjö. På bordet står en vegetarisk sopptallrik och hembakat lingonbröd. Råvaran kommer givetvis från den egna gårdsbutiken. Bakom kulisserna står ett morotsmejeri, eller ska jag säga laboratorium.

Det är svårt att sätta en etikett på Olofs verksamhet men bakom den lilla gårdsbutiken finns kunskap, genuina drömmar och ett högre syfte. Jag är glad att jag gjort besöket och fått träffa denna spännande man.

Text: Marino Carlsson

Besök Svansele Grönt

Svansele 2
936 93 Boliden

Fler stories

Norsjökortet
Mervärde Norsjö
Handelsplats Norsjö

Norsjökortet

- presentkort med Mervärde

Fånga norrskenet
Gold of Lapland
Foto: Lars-Olov

Fånga norrskenet

Hur vet jag när det blir norrsken? Hur mycket måste kameran kosta? Hur ska man ställa bländaren för att få...

Berättelser - i Torgny Lindgrens fotspår

Berättelser - i Torgny Lindgrens fotspår

Det kan låta pompöst att tala i versaler om den Västerbottniska berättartraditionen, men faktum är att den är ganska mäktig. ...

Läs mer

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten