Fånga norrskenet

Hur vet jag när det blir norrsken? Hur mycket måste kameran kosta? Hur ska man ställa bländaren för att fånga norrskenet? Bara lugn- fotografen Lars- Olov ger här sina bästa tips!

Hösten har anlänt uppe i Lappland och med den möjligheten att se norrsken, eller Aurora Borealis som det heter på latin. I takt med att norrskenet spelar på himlen, fylls även sociala medier med bilder på detta fenomen- men hur gör man? Hur fångar vi detta vackra på bild? 
Vi bestämde oss för att ta reda på det och snappade därför upp en lokal fotograf för att fråga honom om norrskensfotografering. Är det så svårt som man tror? 

Hej Lars-Olov!  Vad är det som lockar med fotografering av norrsken?
– Det är något jag fascineras av och det är en utmaning att fota, det ska vara rätt tid och vädret ska stämma in. Det är en utmaning helt enkelt. Man kan inte bara förlita sig på tur när man håller på med det här.

Vad är det som gör att du springer ut på nätter och fotar norrsken?

– När det år ett riktigt bra norrsken så blir man ju euforisk, det är sjukt häftigt. Det är dock inte lika häftigt om det står stilla men annars är det hur fint som helst. Förra onsdagen såg jag att det spelade för fullt och då fick jag rycka ut i panik med kameran. Det kan ju vara över på ett par minuter om man har otur, då är det lätt att man blir stressad och börjar göra misstag.

Hur länge har du fotograferat?

– Jag har alltid gillat att ta bilder, men det har bara blivit mer och mer den senaste tiden. Jag började med Instagram (@larslarsas) för inte så länge sedan och har märkt att de flesta bilder jag lagt ut där förutom på norrsken är tagna med mobilen.

Vilken utrustning har du?

– Panasonic Lumix FZ1000, vilket är en bra allround kamera eftersom jag ville ha en som funkar till det mesta.

Måste man ha superdyra kameror för att fånga norrsken?

– Nej men det är ju lite av en materialsport, det blir bättre bilder med bättre med prylar så är det ju, men det viktigaste är att veta hur man gör.

Hur lärde du dig att fota norrsken?

– Det var genom att läsa lite på nätet och sedan testa mig fram. Jag tycker att det är kul att man inte bara kör på autoläget i kameran. Det gör att jag känner att jag utvecklas nästan varje gång jag är ute. Redigering försöker jag också att laborera mer med och bli bättre på. Det är dock lätt hänt att redigera sönder bilder så att de blir för överdrivna. Sen är det ju alltid en subjektiv uppfattning. En del tycker att det är jättegrönt och andra tycker att det ser mindre grönt ut t.ex. Jag tycker det är finast när man lyckas fånga flera färger i norrskenet, som lila, vitt och grönt.

Minns du vilket norrsken som varit mest spektakulärt?

– En av gångerna när jag var ute och fotade förra året tyckte jag att norrskenet stod ganska stilla och var lite tråkigt. Jag tänkte då att ”nä, jag skiter i det här, det här blir inte så bra”. Jag pratade med en kompis samtidigt och kollade ner i telefonen en liten stund. När jag sedan tittade upp så är det världens spel på himlen och då hade jag tidigare lekt lite med inställningarna på kameran så jag blev lite stressad innan jag fick till allt. Det var är ett av de finaste norrsken jag sett och jag glömmer inte den kvällen i första taget.

Bästa fika i skogen?

– När jag har tid för det, thé och kardemummaskorpor.

Hur länge är du ute per session?

– Jag brukar vara ute så länge det är action på himlen om det nu inte blir allt för sent på natten. Jag kollar alltid innan i aurora-appen innan jag åker ut. Jag sitter inte ute och väntar i flera timmar innan.

Vad är ditt slutgiltiga tips?

– Det är bättre när man kan förbereda sig lite innan och se till att ha laddade batterier och reka lite vart man skall åka. Förr chansade jag bara men nu vet jag mina platser.  När du kommer ut så öppna upp bländaren på kameran så mycket som möjligt (så lågt värde på f som du kan). Sedan är det bara att sätta fokus på något långt bort (kanske en stjärna) så nära norrskenet som möjligt och laborera med slutartiden och ison. Det är också viktigt att ha en snygg disposition på bilden tycker jag, att fota rakt upp blir oftast inte så kul.

Lars-Olovs bästa tips för att fota norrsken

  • Lär dig kameran och inställningarna för att fota och köp ett bra stativ.
  • Lär dig att bildbehandla för det blir oftast inte perfekt direkt i kameran.
  • Bra att lära sig mer om norrsken, tex. bra platser för att se det lättare. Det är verkligen try and error. Var inte rädd för att prova, misstag kommer man att göra och det lär man sig mest av.
  • Kolla t.ex. appen Aurora för att se när det är på g.
  • Följ sidan Norrsken på Facebook, där hittar du bra info.

Visste du att:

Norrskenet blir lila när solens partiklar krockar med kväveatomer och grönt när det krockar med syreatomer.

Du hittar fler av Lars-Olovs bilder på Instagram – @larslarsas

Norrsken utanför Lycksele. Foto: Lars-Olov

Fler stories

Norsjökortet
Mervärde Norsjö
Handelsplats Norsjö

Norsjökortet

- presentkort med Mervärde

Berättelser - i Torgny Lindgrens fotspår

Berättelser - i Torgny Lindgrens fotspår

Det kan låta pompöst att tala i versaler om den Västerbottniska berättartraditionen, men faktum är att den är ganska mäktig. ...

Byar av regn - Norsjösången

Byar av regn - Norsjösången

"Melodin hade jag haft i byrålådan i några år, den passade inte i bluesbandet ... En kväll kom jag in i ett ...

Läs mer

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten