Henning Isaksson

Henning Isaksson

Henning Isaksson föddes i Storliden 1892 som en av sammanlagt tolv syskon. Fadern hette Isak Herman Nilsson, modern Gustava, född Lindström, från Åmliden.

Henning avled år 1953. Hennings och hans syskons uppväxt skilde sig nog inte från övriga småbrukarfamiljers på den tiden. De fick tidigt hjälpa till hemma på gården och i skogen.
Från Storliden ner till Norsjö är det drygt tre kilometer och skidorna var det naturliga färdmedlet. Träningen bestod mest av skogsarbete och att ta sig till och från huggplatsen.

hennings barndomshus

Henning Isakssons barndomshem.
Målning av Lotten Finnberg.

Exempelvis när de arbetade i Moskoseltrakten hade de sjutton mils åktur enkel väg, detta avklarades i en etapp. Men även rena träningsturer förekom, speciellt när de jobbade i hemtrakten. Sedan var de tvungna att åka skidor till järnvägsstationen i Bastuträsk före tävlingarna, en sträcka på ca fyra mil.
Varför började Johan ”Janne ” och Henning då att tävla? Enligt brodern Frans berodde det på att en Norsjöbo vid namn Näsvall hade varit och arbetat i Skelleftetrakten och han hade ställt upp på en tävling och placerat sig bra. Janne och Henning tänkte då att ”kan han så kan vi” och på den vägen blev det.
Enligt Bertil Nygren, känd idrottsprofil i Norsjö, kom genombrottet 1912. Det skulle vara en tävling i Kusfors, och de båda bröderna Henning och Janne hade beslutat sig för att delta. Janne fick hjälp av en man han träffat på hemvägen från timmerskogen att yxa till ett par nya skidor. Resultatet blev att Janne vann och Henning blev tvåa. När sedan Skellefteå skulle ha en stortävling med löpare från bl.a. Finland inbjöds ”storlöparna” från Norsjö att delta. Trots att de saknade tävlingsrutin lyckades Janne vinna och Henning placerade sig återigen som tvåa bakom storebror.
Dagen efter kom både Janne och Henning att skriva på för IFK Umeå, exakt hur det gick till har fallit i glömska, men förmodligen låg officerare från I 20 bakom ”värvningen”. Henning kom inte att tävla så mycket före 1917 då arbetet på gården och värnplikten 1916 (världskriget) tog för mycket tid. Vid SM i Sundsvall den 5-6 mars 1918 gjorde Henning två starka lopp. På 20 km placerade han sig som 3:e man för att sedan, på specialdistansen 60 km, få sitt första SM-guld. På 20 km blev resultatet från 1919: 2:a, 3:a och 4:a. Av alla tävlingar han deltog i blev han aldrig sämre än 5:a – vem slår det?

Henning Iaksson

Henning Isaksson.

Av de övriga syskonen kom som tidigare nämnts även den äldre brodern Johan ”Janne” att bli en duktig tävlingsåkare, kanske speciellt bra på budkavelsträckorna. Men inte bara han, även Frans, kallad ”Kvicksilvret”, (född 1900) och Alexis (född 1904) tävlade bra. Systern Ellen (född 1901) var även hon en mycket duktig skidåkerska som bl.a. var med i det segrande laget på 10 km vid SM i Boden 1921.

Efter avslutad karriär skänkte Henning sin förnämsta trofé, vandringspriset för tre vunna SM, till Norsjö kyrka, där den sedan brukats som dopkärl.
– Johan Norström om Henning Isaksson

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten