Mauritz Brännström

Mauritz Brännström

Erik Mauritz Brännström föddes den 26 februari 1914 i Bjursele, Norsjö. Fadern hette Olov och modern Anny. Mauritz växte upp tillsammans med sina fyra syskon och föräldrar i ett litet hus med bara två rum och kök, dock byggde de ut huset när Mauritz var i femtonårsåldern.

mauritz hem

Bjursele, Mauritz barndomshem.

Mauritz började att åka skidor av samma anledning som de flesta av Norsjöbygdens storlöpare. Det fanns helt enkelt inget bättre sätt att färdas på vintertid. Till skolan var det fyra kilometer och sedan han blev äldre så färdades han till timmerskogen och arbetet där. Mauritz tävlingsdebut var på de årliga skolskidtävlingarna i Norsjö. Han var då någonstans mellan 10 och 12 år. Ytterligare två av syskonen kom att visa talang på skidor, nämligen brodern Ragnar och systern Gerd. Träningen bestod mest av arbetet i timmerskogen, men två gånger i veckan åkte han en runda bara för träningens skull. Den gick från hemmet i Bjursele, efter Hemmingsvägen till braxenån och sedan samma väg tillbaka. Totalt ca 2 mil.

mauritz och ragnar

Mauritz och Ragnar Brännström.

Mauritz åkte sina första SM som junior, det var åren 1933 och 1934. Vid DM i Skellefteå 1936 placerade han sig på en hedrande tredje plats. Tävlingen genomfördes i mycket sträng kyla, 33 minusgrader vid starten. 1936 gick SM i Lycksele, där han blev sexa. Mauritz hade inte tränat så bra, det var rundorna i skogen som han åkte. 1937 tränade han något så när rationellt och det gav resultat. Mauritz vann DM på 50 km och blev tvåa på SM i Örnsköldsvik på samma distans. Slagen med en minut av Arthur Häggblad. Mauritz fick sin revansch året efter, då han vid Midälvaspelen i Sundsvall slog Häggblad på 50 km. Även 30 km blev en triumf för ”Norsjö-björnen”.
1938 blev Mauritz uttagen till VM i Lahtis i Finland. På 50 km vallade hela svenska landslaget bort sig. På morgonen var det kallt men när de kom till starten hade det blivit mildare. Svenskarna hade lagt på kallvalla och de hade inte med sig någon lämpligare valla. Vid 40 km fick Mauritz hjälp att tjuvvalla och fick ett fantastiskt glid. På den sista milen åkte han upp sig från en 24:e till en 8:e placering. Han hemförde också segern vid 5 milen på DM. Vid SM 1939 presterade han den fina serien: 17:e – 15 km, 2:a – 30 km samt 4:a – 50 km. I Holmenkollens 5-mil placerade han sig 1939 som 3:a och 1940 som 6:a.

mauritz

Mauritz Brännström.

Inför VM i Cortina 1941 tränade Mauritz ovanligt mycket barmarksträning. Han använde en ca 300 meter lång brant uppförsbacke som han sprang i. När han kunde springa backen fem gånger i sträck utan att tappa tid ansåg han sig fulltränad. På vintern låg landslaget mycket i Vålådalen på träningsläger. Truppen gav sig av i god tid, detta medförde att de fick nio extra träningsdagar för att acklimatisera sig till den tunna luften. Mauritz hade stora problem med detta. Första tävlingen, på 18 km, tog emot och han ”blev mjuk i benen”. En tolfteplacering blev resultatet. Men på 5-milen gick det bättre. Formen var god men vallningen inte den bästa. Efter omvallning vid 40 km gjorde han en formidabel slutmil och åkte i det närmaste upp vinnaren, finländaren Kurrikkala och placerade sig på en hedrande andra plats. ”Norsjö-björnen”, som han kom att kallas efter detta, hade visat sin styrka.
Samma år, d.v.s. 1941, upprepade han den bedrift som tidigare Ernst Alm och Oskar Linberg utfört. Han vann Vasaloppet. Föret var tungt och åkarna fick slita. Det krävdes en med björnkrafter för att vinna. Om den bedriften skall rankas över VM-silvret får väl var och en ha sin egen uppfattning.
Det var landskamp mellan Sverige och Schweiz i Örnsköldsvik 1944. En stor fabrik hade skänkt två guldur till de som hade varit under internationella veckan. Mauritz Brännström och Nisse Karlsson tilldelades denna utmärkelse. Västerbottens distriktlag imponerade på stafetten. De vann överlägset över Dalarna. I laget ingick Gösta Andersson, Harald Eriksson, Mauritz Brännström och Martin Lundström. De vann samtliga sträckor.

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten