Oskar och Agnes Lindberg

Oskar och Agnes Lindberg

Oskar Lindberg, född den 5 juli 1894 och Agnes Lindberg, född den 6 juni 1897 kom från Björknäs, en liten by i västra änden av Norsjön. Fadern August, som var ”invandrare” från Burträsk, kom att gifta sig med en flicka från Björknäs, Hulda Lindström. Efter giftermålet bosatte sig makarna i hennes hemby. Under åren 1910 – 1913 bodde de dock på Prästudden, strax söder om Norsjö, där familjen skötte det jordbruk som hörde till prästgården. Därefter återvände de till Björknäs. Familjen växte och det blev till slut nio barn, fem flickor och fyra pojkar.

Lindbergsbarndomshem

Oskar och Agnes Lindbergs barndomhsem.

Under den här tiden var det nog ganska fattigt i den Lindbergska familjen. Fisk från sjön och vilt från skogen var därför välkomna och nödvändiga tillskott till matsedeln – det må vara förlåtligt om jakten inte alltid var helt i enlighet med lagen. I början av 1900-talet var sjösänkningar och utdikning av myrmarker för odlingsändamål vanligt i Västerbotten.
Vid de årliga fettisdagstävlingarna i Norsjö blev Oskar och hans två år yngre syster Agnes tidigt uppmärksammade som ovanligt talangfulla skidåkare och redan som 17- respektive 15-åring fick de följa med till tävlingar i Umeå.
Båda tillhörde under 1920-talet de absoluta toppskiktet i skideliten. Oskar kom till IFK Umeå samtidigt med bröderna Isaksson 1916 och återkom till Norsjö IFK 1921 men bodde hela tiden kvar i Björknäs.
Vintern 1920, den 4 april, hade man åkt upp ett kontrollmätt 10 km långt spår på Norsjön och i detta åkte Oskar, i gott före, 30 km på tiden 1 tim 29 min 20 sek, en tid som längre framöver räknades som inofficiellt svenskt rekord. Rekordet slogs senare av Artur Häggblad på Umeåälvens is.

oskar lindberg

Oskar Lindberg.

Den stora dagen i syskonen Lindbergs skidlöparliv inträffade söndagen den 4 mars 1923, då Oskar segrade i det andra Vasaloppet och Agnes blev Svensk Mästarinna på damernas 10 km. Oskar hade söndagen före blivit tvåa på 60 km vid SM i Härnösand. Tillsammans med Ernst Alm och Johan Bergmark blev de också lagmästare.
1924 ansåg sig Norsjö IF inte ha ekonomiska möjligheter att representera med ett damlag på SM. Beslutet innebar att 1:a, 2:a och 5:e dam från föregående år saknades på startlinjen. 1925 deltog den segerrika trion i SM men då för Bastuträsk IK. Agnes blev för tredje gången SM-tvåa. Denna gång slagen av lagkamraten Signora Norén. Tillsammans med Svea Johansson blev det lagseger. I och med denna framgång satte dessa tre punkt för sitt framgångsrika tävlande på elitnivå.

agnes lindberg

Agnes Lindberg.

Oskar Lindberg deltog liksom klubbkamraten Ernst Alm i vinterolympiaden i Chamonix 1924, där han blev 8:e man på 50 km.
Som kuriosa kan nämnas att Agnes var den första kvinnan som i ett Svenskt Mästerskap tävlade i långbyxor. Detta ansågs mycket opassande på den tiden och det utlöste därför massa tidningsskriverier. Men redan vid nästa års SM på skidor åkte alla damer i långbyxor.
Oskar var den första svenske skidlöpare som uppträdde i helvit tävlingsdress.

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten