Sten Bergqvist

Sten Bergqvist

Sten föddes den 23 januari 1924 i Långträsk, Bastuträsk, som en av åtta syskon (tre pojkar och fem flickor). Som för alla andra blev skogen den första arbetsplatsen. Utrustad med energi och en för sin ålder otrolig fysik var det inga problem. Här i timmerskogen, kombinerat med rävjakt, som var hans stora hobby, lades grunden till kondition utöver det vanliga. Snart kom man fram till att den unge Sten var en ”baddare” på att ta sig fram på skidor.

stens hem

Sten Bergqvists barndomshem.

Tävlingsdebuten skedde vid en tävling i Byske dit Sven Holmlund, Bastuträsk anmält honom och bjudit på bilskjuts. Det blev en tredjeplats i debutloppet, sen blev det några tävlingar som yngre junior. Som äldre junior tävlade han fortfarande för Bastuträsk med en tredje plats på DM som bäst.
1945 blev Norsjö IF klubbadress. Det blev mest tävlingar under militärtjänsten, så åren 1945 och 1946 blev relativt misslyckade. Det var först under 1947 som framgångarna började komma, fyra på DM 30 km i hård konkurrens. Västerbottens DM var på den tiden en elittävling. SM-debut med en 22:a plats på 30 km som bäst.
1948 var enligt han egen utsago ett av de sämsta åren under hans tävlingskarriär.
1949 – 50 tävlade Sten för Lycksele IF med stora framgångar under DM och SM, placeringar mellan 10 och 15 på samtliga distanser. 1951 blev hans stora SM-år. Seger på 30 km, 6:a på 15 km och 4:a på 50 km. Han tävlade då för Skellefteå SK. Vi minns väl hur vi lyssnade på segerintervjun med Mora-Nisse och Josefsson som hade blivit tvåa och allt var som det brukade vara. Då kommer plötsligt Sten och tar segern från en förvånad Mora-Nisse och dito publik.
Tidningen Expressens rubrik dagen efter löd: ”Okänd Västerbottnisk bondpojke vinner SM över 30-kilometer.” Efter denna seger fick Sten, som var 172 cm lång och vägde kring 67 kilo, smeknamnet ”Norsjö-vesslan”.
1952 tillhörde Sten olympiatruppen men fick inte starta på någon distans. Vid SM blev han som bäst 13:e på 30 km. 1953-års SM-placeringar blev 7:a, 8:a och 9:a. 1954 var ett typiskt mellanår med måttliga framgångar. Åren 1955-56 förstördes av sjukdom.
1956 blev Stens sista tävlingsår, och han blev då bl.a. DM-mästare på 50 km.
Efter avslutad tävlingskarriär etablerade han sig som egen företagare inom grävmaskinsbranschen. Efter ett tiotal år sålde han företaget och arbetade sedan som anläggningsarbetare fram till sin pensionering.

”Okänd Västerbottnisk bondpojke vinner SM över 30-kilometer.”
– Rubrik i Expressen dagen efter Sten snuvat Mora-Nisse på segern.

Sten Bergqvist

Sten Bergqvist.

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten