Vandra

Vandra

Norakammen

I Norsjö kommun finns det gott om natursköna områden där du kan vandra. Här nedanför hittar du ett par exempel på vilka vandringsleder som finns.

Kyrkstigen

Kyrkstigen

Redan på 1500-talet trampades den första ”Norsjö-stigen” upp av
kustborna när de gick till sina fisketräsk inom Norsjöområdet. Samma stigar användes av nybyggarna när de gick till kyrkan i Skellefteå för att fullgöra sin kyrkogångsplikt och begrava sina döda i vigd jord.
Välkommen till en historisk resa till fots, häst eller cykel från Bastuträsk till Kläppen via Långträsk, Kvavisträsk och Bodberg.

Rågmjölsvägen

Rågmjölsvägen
Det finns färdvägar som nyttjats ända in på 1900-talet. En sådan är
Rågmjölsvägen. Den användes flitigt av forbönderna, ”Snallarna”, när de fraktade varor mellan inland och kust. Händelser under resorna har gett namn åt platser längs leden.
Du som söker nutidshistoria i både ett vackert skogslandskap och bland bebyggelse kan vandra eller cykla längs denna led från Bastuträsk till Åmliden inom Norsjö kommun.

Norakammen

Norakammen
Natursköna Norakammen är farleden för dig som vill uppleva ett spektakulärt landskap, format av den senaste inlandsisen. Du kan än idag se tydliga spår efter isen som täckte nästan hela Sverige för 10 000 år sedan. De första människorna som färdades genom vårt landskap följde de höga rullstensåsarna under sommarhalvåret.
Följ åsarna som slingrar sig fram mellan vattenleder från Långträsk till Kvavisträsk via Böle.

Vajsjöstigen

Vajsjöstigen

Kommunens nyaste vandringsled tar dig runt naturreservatet Vajsjön. En total sträcka på ca 11 km. Starten återfinns vid fågeltornet vid Vajsjön. Bra skyltat runt hela sträckan. Vid Vajsjön finns ett ett rikt fågelliv och därav finns ett fågeltorn som ger dig möjlighet att blicka ut över den vackra sjön. Vid Vajsjön finns bänkar och grillplats för den som vill slå sig ner och njuta av lugnet. I närheten till Vajsjön finns även ett elljusspår, en pulkbacke (Mollvingsbacken).

svansele_vildmarkscenter_083

Svansele dammängar
Svansele dammängar är en av Norsjö kommuns vackra naturreservat. Här erbjuds fiske, fågelskådning och även en kortare vandring fram till Kortudden på cirka 1,5km.

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten